ADOPTAM O PISICA SAU CUMPARAM O JUCARIE

Nici o pisica nu este obisnuita! Si are o personalitate foarte puternica, pe care nu o poti schimba.
Aparitia pisicii pe pamant se pierde de fapt in negura timpurilor, ceea ce explica existenta a numeroase legende, care ne informeaza despre locul si momentul venirii sale printre noi.
Intr-una din aceste legende, se spune ca, dupa ce a fost creat omul, in totalitate dupa imaginea si asemenarea sa, Creatorul a suspinat indelung si a spus: "Nu este chiar atat de usor sa trebuiasca sa-ti imaginezi totul, nici chiar cand esti infinit de inteligent", dupa care a mai creat Pisica.A contemplat-o, dupa care fata divina s-a luminat cu un suras si Creatorul a zis: "De data aceasta, Opera mea este minunata in perfectiunea sa".

Intr-o epoca indepartata, pisicii i s-au atribuit atat origini, cat si inrudiri divine, ce s-au pastrat pana in zilele noastre.astfel, poporul egiptean avea credinta ca modificarile dimensiunilor pupilei sugereaza succesiunea fazelor astrului nocturn-Luna.In acest sens, preotii au dat zeitei Bastet, sotia Soarelui, pisica, a fost inconjurata de un respect religios, impins uneori dincolo de absurd, astfel ca cine omora o pisica era la randu-i condamnat la moarte.

Daca nu avem date concludente asupra originii pisicii, iar aceasta ramane inca un mister, faptul ca ea s-a raspandit pe toate continentele si in toate regiunile lumii este o certitudine.

Adoptarea primei pisici este un pas urias, o decizie importanta,care nu trebuie privita cu superficialitate. Desi se spune despre pisici ca pot sa isi poarte singure de grija, acest fapt nu inseamna ca nu au nevoie deloc de atentie si ingrijire. Inainte de a da buzna intr-un magazin de animale, aveti grija sa aveti temele bine facute, astfel incat sa evitati cele mai comune greseli pe care le fac cei ce achizitioneaza pentru prima data o pisica. Rezultatul va fi o pisica mai sanatoasa si mai fericita, iar dumneavostra va veti bucura, pe termen lung, de noul companion.

Adoptarea in graba a unei pisici

Atunci cand aveti un chef nebun sa va cumparati un tricou nou, sau un obiect de orice tip, aprope intotdeauna aveti certitudinea ca obiectul va putea fi returnat daca, o data ajunsi acasa, constatati ca obiectul sau culoarea nu vi se potriveste atat de bine pe cat ati crezut initial. Obiectul, cu siguranta, nu va suferi pentru ca a fost respins. Dar adoptarea unei fiinte vii, a unei creaturi sensibile, cum este o pisica, in scopul de a o transforma intr-un membru al familiei, este un lucru complet diferit. Atunci cand adoptati o pisica va angajati sa o ingrijiti si sa ii oferiti afectiune pentru o perioada mare de timp, asa ca trebuie sa va ganditi foarte bine inainte de a lua aceasta decizie.

Esecul in a castra pisica sau a o convinge sa nu-si mai marcheze teritoriul

Motani care marcheaza toate obiectele din casa si care fug pe usa imediat ce simt mirosul unei pisici pe strada, femele care tin toata casa treaza cu tipetele din perioada fertila si, chiar si mai rau, "surprize" constand in cativa pisoi mici si fara ochi aparuti "intamplator" in debara... Daca nu doriti sa va confruntati cu astfel de probleme, pisica trebuie castrata de catre medicul veterinar si nu exista nici un motiv pentru a nu face acest lucru.

Neglijarea necesitatii unui tratament veterinar

Desi pisicile se recupereaza rapid dupa afectiuni minore, tot la fel de rapid pot sa si moara, daca apar complicatii neidentificate la timp. Pisicile au nevoie de anumite vaccinuri, au nevoie de o examinare anuala efectuata de medicul veterinar si, in definitiv, trebuie sa fie consultate de un specialist la primul semn de boala sau rana.

Falsa economie la achizitionarea hranei pisicii


Economiile facute prin achizitionarea unor alimente pentru pisici mai ieftine va pot face sa cheltuiti de mii de ori mai mult atunci cand, datorita alimentatiei deficitare, va trebui sa ii acodati tratament veterinar pisicii dumneavoastra. Pisicile sunt animale carnivore, avand nevoie de o buna sursa de proteine din carne. In nici un caz sa nu le administrati cantitati mari de fibre din cereale, mai ales porumb, care este cea mai ieftina sursa de proteine folosita de catre multi producatori de hrana pentru pisici. Invatati sa alegeti hrana pentru pisici si selectati cele mai bune produse pe care vi le puteti permite. Veti observa ca pisicile manaca mai putin din hranade calitate superioara pentru ca nu simt nevoia sa se indoape pentru a asimila nutrientii de care au nevoie.

Tairea ghearelor fara motiv

Foarte multi dintre cei care au achizitionat pentru prima data o pisica sunt tentati sa taie foarte des ghearele pisicii. Pentru unii veterinar, taierea ghearelor este o operatie "de rutina", in timp ce pentru aparatorii drepturilor animalelor este o operatie inumana, cruda si inutila, in cele mai multe cazuri. Asa ca, atunci cand va hotarati sa taiati ghearele pisicii, mai intai ganditi-va bine daca este neaparat nevoie.


Libertate de circulatie deplina acordata pisicii


Foarte multi oameni considera ca pisicile merita sa se bucure de libertate, de aer curat, de soare si de viata in exterior, in timp ce altii pot dovedi cu usurinta ca o pisica poate fi foarte fericita si sanatoasa traind exclusiv in interiorul unui apartament. Mediul exterior casei este plin de pericole, care in intriorul unei case nu se regasesc cu siguranta. Din fericire, exista o multime de compromisuri pe care le puteti face pentru ca atat dumneavostra, cat si pisica dumneavostra sa fiti fericiti, iar ea sa se poata bucura de ambele lumi in siguranta.

Neglijarea cutiei pentru nevoi personale a pisicii


Pisicile vor folosi cu constiinciozitate o cutie pentru nevoi, daca aceasta este mentinuta curata, daca nu are mirosuri neplacute sau daca nu ii da o senzatie neplacuta atunci cand calca in ea. O atentie sporita acodata acestei cutii va va scuti de problemele legate de evitarea acesteia de catre pisica.

Atentie: Daca pisica dumneavoastra incepe sa urineze in afara cutiei, in ciuda curateniei exemplare a acesteia, este posibil ca pisica sa aiba probleme ale tractului urinar, ceea ce reprezinta o afectiune grava care trebuie tratata de urgenta de catre medicul veterinar.

Unii proprietari considera ca pisica este o proprietate personala

Atunci cand te incadrezi in randul iubitorilor de pisici, ajungi sa iti privesti animalul de companie ca pe un membru al familiei. Chiar daca in unele state chiar si animalul de companie, este, din punct de vedere legal, o "proprietate", termenul trebuie sa se limiteze la atat, la lege. Nu poti sa posezi o pisica asa cum nu poti sa posezi nici o fiinta umana. Prin urmare, pisica nu poate fi tratata ca un obiect de mobilier sau o decoratiune.

"Sa nu permiti pisicii sa fie pisica"

O pisica nu este un copil si nici un caine. Caracteristicile unice ale pisicilor le fac sa fie niste creaturi minunate. Pe de alta parte, unele dintre obiceiurile lor pot cauza frustrari atunci cand nu le sunt intelese nevoile. Pisicile cauta, instinctiv, suprafete inalte si isi ascut unghiile, pentru aceasta este natura lor, nu pentru ca ar fi incapatanate sau neascultatoare. Datoria noastra este sa acomodam aceste nevoi astfel incat sa fie bine pentru toata lumea.